Is er ook bedorven vlees naar België geëxporteerd?

Print
Is er ook bedorven vlees naar België geëxporteerd?

Foto: © Alexander Meeus

Brussel -

Er gelden erg strikte procedures voor de import van Braziliaans vlees in Europa, legt woordvoerder Philippe Houdart van het Federaal Agentschap van de Voedselveiligheid (FAVV) uit. Zondag raakte bekend dat Braziliaanse vleesbedrijven jarenlang rot vlees op de markt hebben gebracht, mogelijk ook bestemd voor de export. Er heerst nog veel onduidelijkheid en het is dus ook nog veel te vroeg om te weten of dat vlees op de Belgische markt is terechtgekomen, maar het FAVV wijst erop dat het aandeel van Braziliaans vlees sowieso beperkt is in ons land.

Brazilië wordt door de Europese Unie beschouwd als een zogenaamd “derde land”, waardoor er speciale procedures van kracht zijn, legt Houdart uit. “Niet zomaar elk stuk vlees kan ingevoerd worden. De export naar Europa wordt beperkt tot bepaalde bedrijven die aan de standaarden voldoen die ook hier van toepassing zijn. Het zijn dus ook andere regels dan die voor vlees op de Braziliaanse markt.” De beperking geldt niet alleen voor bedrijven, maar ook voor bijvoorbeeld regio’s. “Waar er mond- en klauwzeer is gesignaleerd bijvoorbeeld, is geen uitvoer mogelijk.”

Het zijn de Braziliaanse autoriteiten die controles uitvoeren op het vlees en certificaten uitreiken. “Maar die diensten worden aan audits onderworpen. Als er onregelmatigheden worden vastgesteld, kan de export worden stilgelegd”, aldus de FAVV-woordvoerder.

Ladingen die in Europa binnenkomen worden gecontroleerd; het FAVV doet dat voor de Belgische toegangswegen. “Het gaat dan in de eerste plaats om administratieve controles, van certificaten bijvoorbeeld”, aldus Houdart.

De FAVV-woordvoerder heeft nog geen weet van problemen met Braziliaans vlees, “net omdat het aantal bedrijven beperkt is”. De import gebeurt ook niet via Belgische havens. Hij wijst er bovendien op dat het aandeel van Braziliaans vlees op de Belgische markt beperkt is. “Als er al problemen zijn, zou het eerder gaan over diepgevroren kippenvlees bestemd voor verwerking.”

(belga)