Fit & Gezond

Daarom heb je ook koud als je honger hebt

Print
Daarom heb je ook koud als je honger hebt

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Je hebt flinke honger én ook nog eens koud? Dat is te wijten aan het recent ontdekte hormoon uridine, besluiten wetenschappers van de universiteit van Texas in het vakblad Science.

Wie honger heeft, zal het vaak ook koud krijgen. Dat gevoel ontstaat door een hogere concentratie van hormoon uridine, een stof dat honger, verzadiging en de lichaamstemperatuur regelt. “De concentratie van het hormoon, geproduceerd door vetcellen, stijgt als we alle energie uit de laatste maaltijd verbruikt hebben”, schrijven Martin Jastroch en Matthias Tschöp, twee Duitse stofwisselingsdeskundigen, in Science. “Als we opnieuw een maaltijd nuttigen, dan daalt de hoeveelheid uridine in het bloed waardoor we het opnieuw warmer krijgen.”

Het hormoon dat per toeval ontdekt werd aan de universiteit van Texas is volgens wetenschappers van groot belang in de strijd tegen obesitas. “We kunnen spreken van een opmerkelijke vondst. Het is een bouwstof die aan de basis ligt van het leven én die meteen ook een boodschappersfunctie uitoefent. Het zogenaamde hongerhormoon moet nog verder onderzocht worden maar wij koesteren alvast hoop dat het ons kan helpen in de strijd met overgewicht.”

Niet te missen