Circusdolfijn moet hulpeloos naar adem happen tijdens voorstelling

Print

Video: YouTube

Dierenrechtenorganisatie Animals Asia heeft woensdag erg tragische beelden de wereld ingestuurd. Op de video is te zien hoe een circusdolfijn voor een hele tijd uit het water moet blijven en met veel moeite naar adem hapt. In de tussentijd zijn onder meer een otter en een beer bezig met hun trucjes uit te voeren.

De beelden zijn afkomstig uit een circus in Indonesië. Te lang uit het water blijven kan fatale gevolgen hebben voor een dolfijn. Pas wanneer de bezoekers in het circus stoppen met selfies te nemen, mag het arme dier opnieuw in het water zwemmen. Met de beelden wil Animals Asia bijgevolg luchtvaartmaatschappij Sriwijaya Air onder druk zetten om te stoppen met het transporteren van circusdolfijnen.

“Hoewel het gaat om zoogdieren en ze ademen zoals een mens, zijn dolfijnen niet gemaakt om voor lange periodes uit het water te blijven”, verklaart directeur van Animals Asia Dave Neale. “Het kan leiden tot druk op de longen waardoor er ademhalingsproblemen optreden. De snelle dehydratatie heeft dan weer een negatieve impact op de huid van de dolfijn.” Het feit dat dit bovendien allemaal plaatsvindt in een circus, zorgt volgens Neale voor een fysisch en psychologisch trauma dat dodelijk kan zijn.

Het is niet de eerste keer dat de organisatie met een video het probleem onder de aandacht wil brengen. Enkele weken geleden publiceerde het ook al een video waarop te zien was hoe een dolfijn in een piepkleine kist werd gedropt en zo werd vervoerd met een vliegtuig.

Momenteel maken er nog ongeveer zeventig dolfijnen deel uit van rondtrekkende circussen in Indonesië. Animals Asia heeft naast de video ook een petitie opgestart om Sriwijaya Air op andere gedachten te brengen. De organisatie heeft zo al meer dan 25.000 handtekeningen kunnen verzamelen.

Video: Kaltura