Duitsland pakt haatberichten op sociale media aan: boetes tot 50 miljoen euro

Print
Duitsland pakt haatberichten op sociale media aan: boetes tot 50 miljoen euro

Foto: BELGA

Duitsland wil materiaal op het internet dat aanzet tot haat en laster, harder aanpakken. Bedrijven zoals Facebook en Twitter kunnen boetes tot 50 miljoen euro oplopen indien zij niet op dergelijk materiaal reageren.

“We moeten de druk op sociale netwerken opvoeren zodat bedrijven hun verantwoordelijkheid om criminele content te verwijderen, nog meer serieus nemen”, aldus minister van Justitie Heiko Maas over het nieuwe wetsontwerp.

De nieuwe wet geeft bedrijven 24 uur de tijd om berichten van hun platformen te verwijderen, die als lasterlijk en haatdragend worden beschouwd. Zoniet, kijken ze aan tegen hoge boetes. Volgens Maas kunnen die boetes oplopen tot 5 miljoen euro voor individuen in een bedrijf dat verantwoordelijk is, en tot 50 miljoen euro voor de organisaties zelf.

Duitsland maakt zich op voor een reeks verkiezingen, te midden van een klimaat van toenemende bezorgdheid over het gebruik van sociale media om zogeheten ‘fake news’ te verspreiden, net als over racistische en haatdragende commentaren.