Tongenaar naait stofjas voor de koning

Print
Tongenaar naait stofjas voor de koning

“Het wordt een stofjas met een rode molen en ‘zijne majesteit’”, toont Freddy Kaps. Foto: diro

Tongeren / Lebbeke -

Tongenaar Freddy Kaps (49) heeft een stofjas mogen borduren die koning Filip zal dragen tijdens zijn bezoek aan een peperkoekbedrijf in Lebbeke. “Er is heel wat overleg met het paleis aan voorafgegaan. Alle bezoekers in het voedingsbedrijf moeten een witte stofjas aantrekken, dus ook de koning. Maar het wordt wel een gepersonaliseerde.”

Freddy Kaps houdt zich al twintig jaar bezig met het borduren van textiel. In zijn kelder staan de computergestuurde naaimachines opgesteld. “Ik krijg hier dagelijks klanten over de vloer die vragen om hun logo of naam ergens op te borduren. Alles kan, zolang je maar met degelijk textiel komt aandragen”, vertelt Freddy.

Peperkoek

Een polo voor het Belgisch kampioenschap luchtgeweerschieten of de linten voor de verkiezing van Miss Limburg, niets is hem vreemd. Maar een opdracht voor het koningshuis viel bij ‘Alle Borduurwerken Tongeren’ nog niet eerder in de bus.

“De vraag is gekomen via het bedrijf Mireille uit Heusden-Zolder dat gespecialiseerd is in werkkledij. Koning Filip brengt binnenkort een bezoek aan de Vondelmolen in Lebbeke, een firma die bekend is om zijn peperkoek. Omdat het om voedingswaren gaat, moeten alle bezoekers een witte stofjas aantrekken omwille van de hygiëne”, vertelt Kaps.

Freddy kreeg dan ook het verzoek om het bedrijfslogo - een rode windmolen - op die stofjas te borduren. Hij wilde de koninklijke stofjas verder personaliseren door er de tekst ‘Zijne Majesteit de Koning’ aan toe te voegen.

“Er is heel wat overleg met het paleis aan voorafgegaan. Ik heb een e-mail ontvangen met de nodige instructies. Hierin stonden onder meer de schrijfwijze, de kleur en de afmetingen. Ik heb ook eerst een proefdruk moeten opsturen en uiteindelijk bleek alles in orde en kon ik aan de slag.”

Freddy beschouwt zich nu niet als een hofleverancier: “Ik probeer alle opdrachten zo goed mogelijk uit te voeren maar voor het koningshuis mogen borduren, is toch wel iets speciaals”, besluit hij glunderend.