Ongelukkig? Kijken naar deze beelden helpt volgens onderzoek

Print

Kijken naar prachtige natuurdocumentaires over dieren. Het is niet alleen ontspannend, we worden er veel gelukkiger van. Dat is gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek aan de Amerikaanse Universiteit van Berkeley. Op vraag van BBC Earth bekeek een team of beelden van dieren ons geluk verhogen en stress verlagen.

Nu, natuurdocumentaires over dieren in het wild, zijn natuurlijk niet altijd even schattig. Soms kunnen ze zelfs stresserend zijn. Mensen die nagelbijtend toegekeken hebben hoe een aantal wurgslangen het gemunt hebben op een pasgeboren babyleguaan in Planet Earth II, zijn het daar vast mee eens.

Deze babyleguaan zet het op een lopen Video: BBC Earth/YouTube

7.500 proefpersonen, 7.500 gelukkige zielen

Toch blijkt uit een grootschalig onderzoeksproject dat het kijken van natuurbeelden over dieren ons wel degelijk blij maakt. Professor Dacher Keltner, expert in emoties en professor aan de psychologiefaculteit van de Universiteit van Berkeley, kwam samen met zijn team tot die conclusie.

Hij maakte gebruik van een complexe technologie die bij 7.500 proefpersonen uittekende hoe hun gezichtsuitdrukkingen reageerden op de beelden van dieren. De deelnemers keken zo naar het nieuws, naar tragische dierenverhalen en ook naar natuurdocumentaire Planet Earth II. Die test deed het team bij mensen van uit de hele wereld. Er waren onder andere deelnemers uit de Verenigde Staten, Singapore, het Verenigd Koninkrijk, India, Zuid-Afrika en Australië.

Hier enkele wrattenzwijntjes, die er helemaal klaar voor zijn om u gelukkig te maken. Video: Chester Z

Nog meer effect op vrouwen en mensen tussen 16 en 24 jaar oud

De resultaten zijn duidelijk. Natuurdocumentaires raken mensen tot op een diep emotioneel niveau. Bij de meerderheid van de deelnemers zijn er significant meer positieve emoties tijdens het kijken naar de beelden. Ze voelen zich blij, nieuwsgierig, tevreden, enthousiast en vermaakt. Maar ook hun negatieve gevoelens zijn heel wat minder. Zo ontdekten de onderzoekers dat er minder sprake was van zenuwen, stress, bezorgdheid, angst en vermoeidheid.

De grootste vooruitgang zagen de onderzoekers bij jongvolwassenen tussen 16 en 24 jaar oud . Zij hebben heel wat minder stress, vermoeidheid en voelen zich heel wat minder overbelast als ze naar natuurdocumentaires kijken. Op de gezichtsuitdrukkingen van vrouwen waren die emoties nog net wat sterker te lezen dan bij mannen.

Blijheid = gelukkig

In het wetenschappelijk onderzoek keek Keltner en zijn team ook naar 150 andere academische scripties die de link bestudeerden tussen natuur en geluk. De professor durft daaruit te concluderen dat een band met natuur ervoor zorgt dat je beter oplet, beter presteert, je kalmer voelt, je socialer maakt, je een beter teamspeler wordt en zelfs gezond zou zijn voor je lichaam.

“Krachtige natuurdocumentaires zorgen er dus voor dat je emoties significant positiever worden”, aldus Kelter in de studie. “We weten ook dat verwondering en tevredenheid ook werkelijk een goede invloed hebben op het gelukkig zijn. Hoe meer we dankzij die documentaires ontzag voelen voor de natuur, hoe meer we empathisch en menslievend we zullen zijn. En er is geen beter manier om met stress om te kunnen.”

Puppies van wolfjes, maken je ook gelukkiger.

Dagelijkse dosis schattigheid

“Dat vinden we geweldig als filmmakers”, zegt de producer van Planet Earth II, Mike Gunton in een reactie op het onderzoek. “We doen met natuurdocumentaires heel veel moeite om het publiek dichter bij de natuur kunnen brengen, dichter bij dieren die ze anders nooit op die manier zullen kunnen zien. Het is geweldig om te horen dat ons eindresultaat zo veel positieve emoties kan opwekken en zo’n krachtig effect heeft op het gemoed en geluk van onze kijkers.”

Of deze pasgeboren jachtluipaardjes uit de Beekse Bergen misschien? Video: Safaripark Beekse Bergen

BBC Earth heeft er nu een missie van gemaakt om die blijdschap nog verder te verspreiden. Zij zijn de The Real Happiness Project gestart, een website waarop je jezelf tegoed kan doen aan een gigantische collectie van prachtige dieren die je blij kunnen maken. Een computergestuurde robot stuurt je, na het beantwoorden van een korte vragenlijst, via Facebook Messenger je dagelijkse dosis schattigheid. Zo kunnen de dieren ook in praktijk je oxytocine (het gelukshormoon, nvdr.) de lucht in te sturen en je stressniveaus doen kelderen.