Zeven op de tien Vlaamse jongeren hebben last van oorsuizingen

Print
Zeven op de tien Vlaamse jongeren hebben last van oorsuizingen

Foto: ZMK

Brussel -

Maar liefst 68,5 procent van de Vlamingen tussen de 18 en 30 jaar heeft al last gehad van gefluit, gesuis, getuut of gezoem in de oren. Bij een op de twintig is die zogenaamde tinnitus zelfs chronisch. Dat is vooral het gevolg van luide muziek in clubs of tijdens concerten. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Gent bij 517 jongeren tussen 18 en 30 jaar.

Doctoranda Sofie Degeest onderwierp de deelnemers ook aan een gehoortest. Uit die test bleek dat 15 procent van de ­jongeren schade had opgelopen. “Elke haarcel geeft een bepaalde frequentie van het geluid door aan de hersenen”, zegt audiologe Hannah Keppler, promotor van het onderzoek. “Als die haarcellen beschadigd raken, proberen de hersenen dat te compenseren door extra geluid waar te nemen: de oorsuizingen.”

Keppler vindt de resultaten verontrustend omdat oorsuizen normaal eerder voorkomen bij mensen boven de 40 jaar. Ze pleit er dan ook voor om jongeren nog bewuster te maken van het risico van het zich blootstellen aan lawaai. “Klachten aan het gehoor kunnen al optreden als je acht uur lang wordt blootgesteld aan tachtig decibel”, zegt Keppler. “Bij elke toename van drie decibel halveert de duur.”