Boeren zijn boos op ‘Dagen zonder vlees’

Boeren zijn boos op ‘Dagen zonder vlees’

Volgende week beginnen de ‘dagen zonder vlees’. De boeren zijn boos. Foto: AFP

De boerenorganisatie ABS is de onophoudelijke negatieve berichtgeving over vlees en meer in het bijzonder rood vlees meer dan beu. De ‘dagen zonder vlees’, die vanaf volgende week weer massaal zullen gevolgd worden, zijn voor ABS een stap te ver. De organisatie waarschuwt ook voor de financiële gevolgen voor de landbouwers en prijsstijgingen van voedsel.

“Onwetende burgers worden om de haverklap om de oren geslagen met allerlei beweringen over vlees, met eindeloze campagnes. Wie zit hier achter want dergelijke campagnes kosten veel centen?” aldus het ABS in een persmededeling.

“Sinds jaren is de drukkingsgroep EVA bezig om het vegetarisme van de grond te krijgen. Hun eerste succes was de opstart van de wekelijkse veggiedag op donderdag, nadien gevolgd door een opeenvolging van acties. EVA vond ook steun bij GAIA, die ronduit gaat voor vegetarisme. Voor de tweede keer op rij werden onlangs ook ‘Dagen zonder vlees’ georganiseerd. Bioforum vond het nodig om hieraan hun karretje te hangen met de slogan: Minder vlees, meer Bio. Ze vergeten hierbij dat ze hun eigen bioboeren met runderen, varkens en pluimvee voor schut zetten. Deze week koos een reporter van de Standaard als titel van zijn artikel: ‘Eet minder vlees en red de planeet’. Of ook Het Nieuwsblad die uitpakte met de import van vreemde bacteriën door de import van buitenlands vlees, wat kan resulteren in het eten van minder vlees van buitenlandse komaf of gewoon door geen vlees te eten. En om af te ronden werd gisteren ook het kookboek ‘Dagen zonder vlees’ geïntroduceerd met een reeks vegetarische recepten. Welk nieuws we morgen zullen krijgen zullen we afwachten in de krant van morgen.’

ABS is het beu dat vlees dé schietschijf blijkt te zijn “voor allerlei ‘fake’ toewijzingen, met de bedoeling om eenzijdig de burger te beïnvloeden. Ofwel emotioneel of voor de gezondheid ofwel als dat allemaal niet lukt het verhaal met de ecologische voetafdruk, ze vinden wel altijd iets.”

“Boeren met vleesvee worden nu met de vinger gewezen en hun kwaliteitsproduct wordt constant afgebroken. Door de verbruiksdaling valt de marktprijs en blijven de boeren over met grote verliezen. Als dit zo doorgaat zien vele boeren hun inkomen de mist ingaan. Onze boeren worden vernederd en fel onderbetaald. Er zijn geen opvolgers meer en de sector staat voor een koude sanering. Als je weet dat de gemiddelde leeftijd van een vleesveeboer 62 jaar is, kan je schatten waar de landbouw aan toe is. Als er straks geen boeren meer zijn tenzij hier en daar een mega-bedrijf, dan zal onze huidige maatschappij dat op haar geweten hebben. Ze zullen op termijn geconfronteerd worden met duurdere producten tenzij ze alles uit het buitenland halen.”

“Onze zuiderburen, die altijd al graag een goeie biefstuk hebben verorberd, zijn gelukkig verstandiger en gaan in mei voor ‘La quinzaine du boeuf’. Waarom laat men de burger-consument gewoon niet gerust in de keuze die hij kan maken? De beste raad blijft toch: “Eet met mate en gevarieerd”, al de rest is demagogie of manipulatie”, besluit het ABS.

Lees meer over Dagen zonder vlees