COLUMN - DUCHÂTELET OP VRIJDAG

Loopt het weer helemaal mis met Griekenland?

duchâtelet op vrijdag

Loopt het weer helemaal mis met Griekenland?

Er is weer een nieuwe Griekse schuldencrisis. Er wordt echter bijna niet meer over gesproken in de media, terwijl de Griekse schuld niet minder kolossaal is dan de vorige keren.

Het Internationaal Monetair Fonds ziet inmiddels in dat er een schuldvermindering moet komen, de Europese leiders willen dat niet omdat ze Europese banken beschermen die aan Griekenland geld hebben geleend. Indien die banken hun schuld aan Griekenland geheel of gedeeltelijk moeten kwijtschelden, dan leiden ze een even groot verlies.Dat zijn voor sommige banken grote bedragen waardoor ze zelf in de problemen zouden komen. Maar hebben ze dan zelf geen verantwoordelijkheid omdat ze destijds te gemakkelijk aan de Griekse overheid hebben geleend terwijl die zichtbaar veel te veel aan het uitgeven was?

Dus liever de pensioenen van de Grieken verminderen. 2,6 miljoen Grieken krijgt een pensioen van gemiddeld 882 euro. Pensioenen uitdelen, dat helpt niet enkel de gepensioneerden zelf, maar ook de Griekse burgers die voedsel en diensten verkopen aan de gepensioneerden. Dat pensioengeld is dus niet enkel een zegen voor de gepensioneerden, maar ook voor een ketting van andere burgers die elk op hun beurt van diezelfde geldinjectie profiteren. Die pensioenen verminderen, is een aanslag op de Griekse samenleving, gepleegd door Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem.

Nochtans hadden de EU-leiders Griekenland écht uit de nood kunnen helpen door zowel de vluchtelingen als het geld voor de vluchtelingen in Griekenland te houden. De miljarden die de EU nu aan Turkije heeft gegeven, hadden ze beter aan de Griekse overheid en de vluchtelingen gegeven in de plaats van die vluchtelingen naar Turkije terug te sturen. Dat bedrag is veel hoger dan wat de EU nu van Griekenland aan besparingen eist !

Als het miljoen vluchtelingen dat er in Griekenland was bijvoorbeeld 300 euro per maand per persoon hadden gekregen, dan zou dat een enorme koopkrachtinjectie in het land zijn geweest. Net zoals het geld dat men aan gepensioneerden geeft een zegen is voor de vraag naar diensten en goederen in de economie. Daarmee zou men Griekenland wél geholpen hebben om uit het slop te geraken. Door te eisen dat ze de pensioenen verminderen, duwt men ze meer in het slop.