Ivo Belet (CD&V) verzet zich tegen deelname illegale goksites aan kansspelentop

Print
Ivo Belet (CD&V) verzet zich tegen deelname illegale goksites aan kansspelentop

Foto: IMAGEGLOBE

Europees parlementslid Ivo Belet (CD&V) en zijn collega Marc Tarabella (PS) tekenen verzet aan tegen de deelname van in België illegale goksites aan de top voor kansspelen in Malta. De twee goksites, Betfair en Casumo, staan in ons land namelijk op de lijst van illegale kansspelen. Belet en Tarabella vragen nu tekst en uitleg aan de bevoegde Europees Commissaris Bienkowska.

“Het is onverantwoord dat goksites die volgens de Belgische kansspelwet illegaal zijn, kunnen deelnemen aan een conferentie in Malta”, steekt Belet van wal. “En terwijl dat land het EU-voorzitterschap in handen heeft. De conferentie vindt nota bene aansluitend plaats aan de bijeenkomst van de expertgroep van de Europese Commissie over online gokken. Dit geeft het verkeerde signaal aan alle kansspelwebsites in Europa: wat op nationaal niveau niet kan, kan op EU-niveau wel.”

“Alarmbel”

“Het is tijd om aan de alarmbel te trekken: zowel de Kansspelcommissie als de European Lotteries Association hebben reeds hun bezorgdheid uitgedrukt en de Maltese organisatie aangemaand om het programma aan te passen.

“Het Europees parlement verzet zich al langer tegen gokfraude en is terecht bezorgd over de band tussen kansspelen en de illegaliteit. Sinds het ontstaan van online gokken, stopt gokfraude niet maar aan de grens. Als lidstaten niet samenwerken om het probleem aan te pakken, kunnen illegale operatoren ongestraft hun gang blijven gaan. Propere en legale kansspelen moeten de maatstaf vormen voor veilig online gokken in de hele EU.”

Belet en Tarabella hebben samen een brief aan Commissaris Bienkowska gestuurd om haar te vragen het Maltese voorzitterschap aan te manen zijn verantwoordelijkheid op te nemen en de deelname van deze sites te verbieden. “De nationale wetgeving van andere lidstaten moet eerbiedigd worden”, klinkt het.