“Sector wacht nog altijd op herstelplan om rookverbod te counteren”

Print
“Sector wacht nog altijd op herstelplan om rookverbod te counteren”

Foto: IMAGEGLOBE

Brussel -

Dat ‘s nachts 22 procent van de cafés hun klanten nog toelaten te roken, terwijl dat sinds 2011 niet meer mag, is volgens ondernemersorganisatie NSZ “niet fair ten opzichte van de vele cafés die het rookverbod wel respecteren. Dat “zorgt voor oneerlijke concurrentie”.

“Gezien de hoge boetes, die variëren naargelang de zoveelste overtreding en van 600 tot 4.500 euro oplopen, en de frequente controles, ook ‘s nachts trouwens, zou men nochtans verwachten dat de sigaret in elke horecazaak taboe zou zijn, maar dat is dus niet het geval”, stelt NSZ vrijdag in een persmededeling.

“Het loont met andere woorden om, al dan niet vanaf een zeker uur, roken toe te laten in de zaak. Dat hoeft eigenlijk niet te verbazen, aangezien onderzoek voor de invoering van het rookverbod aantoonde dat 8 op de 10 vaste cafégangers rokers waren. Indien cafés willen vermijden dat een vast deel van hun cliënteel voortaan thuis zou blijven, waar wel nog iets gedronken kan worden in combinatie met een sigaret, zit er soms niets anders op dan de asbakken boven te halen. NSZ praat die evolutie niet goed, maar kan ze wel begrijpen, te meer omdat driekwart van de cafés ruimtelijk noch financieel een aparte rookkamer kan plaatsen.”

“Bovendien wachten de cafés nog steeds op een specifiek herstelplan om dat rookverbod te counteren”, voegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws eraan toe. “Zij komen doorgaans niet in aanmerking voor de compensatiemaatregelen die er kwamen in ruil voor de witte kassa omdat zij geen of onvoldoende eten serveren. Cafés dringen al jaren aan op een verlaging van de btw van 21 naar 6 procent op alle dranken, een maatregel die hen financieel een zetje moet geven.”

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)