Onze bingetip: Scandinavisch keurmerk ‘Nobel’

Print

Zodra een serie nog maar naar Scandinavië geurt, kan je er gif op innemen dat u er uw tijd nuttig mee zal verspillen. Het Noorse ‘Nobel’ is geen uitzondering op dat geografisch keurmerk. Al ruilt de achtdelige reeks het Hoge Noorden wel deels in voor de verzengende hitte van Afghanistan.

Wanneer de Noorse soldaat Erling Riiser deelneemt aan een militaire missie in het land, schakelt de sluipschutter een piepjonge zelfmoordterrorist uit. Dat ene schot heeft catastrofale gevolgen voor een oliedeal die Noorwegen met de Chinese overheid had opgezet. ‘Nobel’ maakt slim gebruik van twee tijdlijnen: in de ene zien we in flashbacks Erling de strijd aanbinden met de taliban, in de andere wordt hij in Oslo plots een acteur in een gevaarlijk politiek spel.

Mooi trouwens hoe in ‘Nobel’ adembenemende actie en kritiek op politieke spelletjes mekaar moeiteloos afwisselen. Dat de serie daarbij zijn tijd neemt om alle troeven op tafel te gooien, zorgt ervoor dat u als kijker al gauw op het randje van uw zetel balanceert.

Bingewatchgevaar: 7,5/10

Vanaf zondag 12/2 te zien op Play More.