Zware storm verwacht aan de kust : "Ergste in 50 jaar"

Print
Zware storm verwacht aan de kust : "Ergste in 50 jaar"

De kust maakt zich op voor een zware storm, erger dan de Sinterklaasstorm van 2013. Overal worden extra maatregelen genomen en zullen dijken en staketsels worden afgesloten. Bredene schrapt zelfs de nieuwjaarsduik en -receptie. Op veel plaatsen worden zandzakjes gelegd om eventuele overstromingen te vermijden. Ook in Oost-Vlaanderen en Antwerpen dringt verhoogde waakzaamheid zich op.

Komende nacht zal er stormtij zijn in combinatie met een noordwesterstorm. Er zijn al preventieve maatregelen besproken met de gemeenten en aannemers, luidt het. Er zijn geen risico's op structurele overstromingen, maar door de verwachtte golven van 2,5 meter met pieken tot 4 meter kan er wel golfoverslag zijn die wateroverlast veroorzaakt voor de onmiddellijke omwonenden. Het risico is het grootst in de havens.

"Ten opzichte van de Sinterklaasstorm in 2013 werden ondertussen structurele maatregelen uitgevoerd in Wenduine en ter hoogte van de Spuikom en de Noordede in Oostende en Bredene, waardoor daar geen noodmaatregelen meer nodig zijn", zegt het agentschap in een persbericht. "Een preventieve evacuatie van Bredene, zoals in 2013, is dus nu niet aan de orde." Verschillende kustgemeenten hebben al maatregelen aangekondigd. Zo wordt in Bredene de nieuwjaarsduik en -drink uitgesteld. In de Saswijk worden zandzakjes gelegd, en die zijn ook ter beschikking gesteld van de bevolking. In Middelkerke worden de stranden en de dijk rond het Casino afgesloten.

"Het gemeentebestuur van Middelkerke raadt mensen aan om voorzichtig te zijn indien ze deze nacht, en eventueel de komende dagen, in de buurt van de Zeedijk moeten zijn. Er wordt ook gevraagd om eventuele loshangende elementen binnen te nemen, zodat deze niet losgerukt worden en verdere schade veroorzaken." Oostende zal nog maatregelen bekendmaken tijdens een persmoment later woensdag.

Ook in Oost-Vlaanderen en Antwerpen dringt verhoogde waakzaamheid zich op. In Antwerpen worden de waterkeringspoorten van de kaaien preventief gesloten. En ook het sluizencomplex in Terneuzen wordt in de nacht van woensdag op donderdag tijdelijk gesloten omwille van de combinatie springtij met een sterke noordwestenwind, zo werd vernomen bij het Havenbedrijf Gent. De west- en oostsluis worden tussen 1.15 en 2.15 gesloten, de middensluis tussen 1 en 3 uur 's nachts. Bij het volgende hoogtij, dat donderdag rond 14 uur wordt verwacht, is voorlopig nog geen stremming voorzien.