Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >

Wie is Jared Kushner, de adviseur én schoonzoon van Trump?

Geroemd als diplomaat, gevreesd voor zijn wraakzucht

Wie is Jared Kushner, de adviseur én schoonzoon van Trump?

Donald Trump naast zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared. Foto: AFP

Hij was amper 25 toen hij vastgoed­baron werd en op zijn 36 stapt hij de wereldpolitiek in. Jared Kushner verhuist zonder enige politieke achtergrond naar het Witte Huis waar hij zijn schoonvader Donald Trump zal adviseren. Daarmee is de denktank Trump volledig. Het is een bont allegaartje geworden waarvan verwacht wordt dat de vonken ervan af zullen vliegen.

Amper een jaar geleden was Jared Kushner niet bepaald het speerpunt van Donald Trumps campagne. Hij adviseerde het team over de sociale media en dacht dat hij intussen al lang weer op kantoor zou zitten. Op 666 Fifth Avenue in New York, het hoofdkwartier van de CEO van Kushner Companies. Op zijn 36 zetelt Kushner in zowat veertig binnen- en buitenlandse raden van bestuur en hij heeft de hand in 35 investeringsprojecten. Een blitzcarrière die hem overviel toen zijn vader, vastgoedmagnaat Charles Kushner, wegens belastingontduiking en knoeien met campagnegelden met justitie botste. Twee jaar cel kreeg hij.

Jared nam Kushner Companies noodgedwongen over tijdens zijn studie. Hij bestuurde het familiebedrijf de eerste jaren samen met zijn vader, die laatste vanuit de gevangenis. Op diens aanraden maakte Jared snel naam en faam in New York door voor 1,8 miljard dollar de wolkenkrabber te kopen waar hij nu zijn kantoor heeft. En toen hij twee jaar later Ivanka Trump huwde, werd hij een nationale naam. Onder zijn leiding groeide het familiebedrijf uit tot een grote speler op de vastgoedmarkt.

Zachte stem

Net zoals hij in het zakenleven onverwacht snel naar de top doorstootte, groeide hij tijdens Trumps verkiezingscampagne snel door tot strategisch brein. Trump zei in interviews bovendien dat hij de zachte stem van Jared nodig had in het vliegtuig om tot rust te komen. Jared zorgde voor financiering, rekruteerde medewerkers en was uiteindelijk de man die Mike Pence doordrukte als vicepresident. Hij schreef mee aan Trumps speech voor de Republikeinse Conventie.

Na de verkiezingen werd hij oppermachtig in het overgangsteam. Hij zat bij zowat alle ontmoetingen met binnen- en buitenlandse gasten naast zijn schoonvader. Volgens diverse bronnen was zijn stem in de benoemingsronde van Trumps kabinet even belangrijk als die van zijn schoonvader. Zo kon hij Trump overtuigen om de brug te slaan met het zo beschimpte Republikeinse partijestablishment door Reince Priebus aan te stellen als stafchef in het Witte Huis. Om zijn verregaande plannen minstens deels waar te kunnen maken, zal Trump zaken moeten kunnen doen met de Republikeinse meerderheid in Congres en Senaat waar ook Trump-afvalligen zetelen.

Kushner wordt als stille kracht geroemd om zijn diplomatie maar ook gevreesd omdat hij net als zijn schoonvader wraakzuchtig is. Chris Christie was een van de weinige Republikeinen die Trump vanaf het begin gesteund had, werd ‘op Stalinistische wijze’ gedumpt toen de postjes verdeeld werden. Het was immers Christie die vader Charles achter de tralies kreeg.

Klavertje vijf

Het was een publiek geheim dat ofwel Kushner als raadgever ofwel Ivanka als een soort First Lady een belangrijke rol zou krijgen in het Witte Huis. Kushner, die zich zal toeleggen op het Midden-Oosten, de connecties met de privésector en internationale zakenbelangen, zal geen loon ontvangen. Hij stapt op als CEO van het familiebedrijf en als uitgever van The New York Observer. Een deel van zijn zakenimperium wordt overgedragen aan zijn vader, moeder en broer. Een ander deel zal aan een “redelijke marktprijs” worden verkocht. Net als zijn vrouw doet hij afstand van zijn aandelenportefeuille.

Met de komst van zijn schoonzoon is het klavertje vijf van Trump volledig: Michael Flynn, Kellyanne Conway, Steve Bannon, Reince Priebus en Jared Kushner. Vooral die laatste drie zullen het zwaarste wegen. Politieke journalisten in Washington vragen zich af hoelang Priebus en Kushner zullen kunnen samenwerken met de anderen en vooral met stokebrand Steve Bannon. Tijdens de campagne hadden ze een gemeenschappelijk doel: Trump president maken. Als adviseurs moeten ze onvermijdelijk voor zichzelf en hun visie opkomen. Vooral tussen Bannon, de blanke nationalist uit een arbeidersgezin, en de als multimiljonair geboren Kushner zou dat vonken ­geven. Voor Bannon is Kushner – die zijn diploma’s in Harvard en New York te danken heeft aan miljoenengiften van zijn vader aan de universiteiten – deel van de rijke elite die hij altijd bestreden heeft. Kushner is een orthodoxe jood wiens Poolse familie aan de Holocaust ontsnapte, en aan Bannon kleeft een antisemitisch verleden.

Maar Trump, zo zeggen zijn medestanders, heeft in zijn hele carrière als zakenman en mediafiguur mensen die elkaars tegenpool leken bij elkaar gezet. Om energie en visie te halen uit de wrijvingen en botsingen die er het onvermijdelijke gevolg van zijn.