"Winter komt vanuit Rusland op ons af": Tot 20 centimeter sneeuw

Print
"Winter komt vanuit Rusland op ons af": Tot 20 centimeter sneeuw

In de Hoge Venen kan het langlaufen en het sleeën beginnen. Foto: EPA

Hasselt -

Vanaf donderdag neemt Koning Winter het roer over in ons land. In de Hoge Venen wordt 20 centimeter verse sneeuw verwacht, en ook in Limburg stijgen de sneeuwkansen. Na het weekend komt het kwik overdag zelfs niet meer boven het vriespunt uit.

“Vandaag zal nog relatief zacht verlopen, maar vanaf morgen stroomt vochtige polaire lucht onze contreien binnen”, weet KMI-weerman David Dehenauw. “In de Hoge Venen komt die neerslag als sneeuw naar beneden. Daar zou tot en met zondag gemakkelijk 20 centimeter sneeuw kunnen vallen, lokaal zelfs meer.”

Of ook Limburg wit kleurt, dat blijft afwachten. “Donderdagavond- en nacht kan er een centimetertje neerdwarrelen, maar dat laagje smelt vrijdag weer weg”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. “Zaterdag wordt het kouder, met mogelijk ook overdag sneeuwbuien. Dan kan er zo’n 6 centimeter sneeuw naar beneden komen. Maar met een beetje pech - of geluk, als u wilt - ontsnapt onze provincie nipt aan de sneeuwzone.”

IJsdagen

Vanaf maandag zet een hogedrukgebied de poort open voor ijskoude luchttoevoer vanuit Oost-Europa. “De winter komt dan vanuit Rusland op ons af”, meldt Weytjens, die zowel overdag als ’s nachts negatieve temperaturen voorspelt. Het wordt dan wel overwegend droog. In de Ardennen kan de temperatuur ’s nachts zelfs dalen tot -15. De uitbaters van Belgische skipistes verwachten dan ook een topweekend. “Er is vandaag al een aantal langlaufpistes open en vanaf vrijdag zal er hoogstwaarschijnlijk ook geskied kunnen worden”, zegt Claudine Legros van het Toeristisch Agentschap van de Oostkantons. “Op onze website vinden mensen terug hoeveel sneeuw er op de pistes ligt, tot op de centimeter.”

www.eastbelgium.com/nl/agentschap