slangen op maandag

COLUMN - SLANGEN OP MAANDAG

Nieuws dat zo van de pot gerukt klinkt dat het nepnieuws lijkt

Print
Nieuws dat zo van de pot gerukt klinkt dat het nepnieuws lijkt

Foto: Jimmy Kets

Net nu we gewoon geworden waren aan nep-nieuws, moeten we alweer met een nieuw fenomeen afrekenen. Namelijk echt nieuws dat zo van de pot gerukt klinkt dat het nepnieuws lijkt. Dit weekend was het zo ver. Waals minister-president Paul Magnette kondigde in Trends aan dat de verlichte verkeersborden weg moesten uit Wallonië. Want, zo zei hij, die borden worden buiten Wallonië geproduceerd. Ik vroeg me af: wat gaat er dan gebeuren als Magnette er achter komt dat er geen wagens in Wallonië geproduceerd worden?

Het wordt een nieuwe trend, dat opkomen voor de ‘eigen producten’. Eigen handel eerst! Donald Trump maakt er eveneens een strijdpunt van. Een Amerikaanse autofabriek die in het buitenland wil produceren, wordt prompt afgedreigd met een tweet. En in het geval van Trump hebben tweets de kracht van een bazooka. Als het gaat om het afschermen van de eigen handel, blijken populisten van rechts en links broederlijk op één lijn te zitten. De meest extreme partijen zetten er op in, waaronder ook bijvoorbeeld Martine Le Pen in Frankrijk. Dit protectionisme krijgt snel en gemakkelijk applaus. Want wat is er nu tegen om voor de eigen producten op te komen? Maar het is een vals en misleidend verhaal.

Zo blijkt het in bijna alle gevallen te gaan om landen die meer producten uitvoeren dan ze invoeren. Het zijn uitgerekend die landen waar nu geroepen wordt om de eigen consumptie af te schermen die het meeste te verliezen hebben. Het grootste slachtoffer is overigens de consument. Want door zelf hoogwaardige producten uit te voeren en gemakkelijk produceerbare producten in te voeren, dalen de prijzen. Wie al wat meer jaren op de teller heeft, zal zich herinneren dat vroeger een televisietoestel iets was waar je voor moest sparen en kleding iets dat vaak van kind op kind afgedragen moest worden.

Dat je een euro maar één keer kan uitgeven, zegt men dan. Dat is een populaire volkswijsheid, maar ze klopt niet. De euro die je bij de bakker geeft, geeft hij uit aan de fabrikant van zijn machines. Die geeft die euro aan zijn boekhouder, die hem gebruikt om zijn wagen af te betalen. Waarna de garagist er zijn belastingen mee betaalt. In een economie kan een euro wel degelijk verschillende keren uitgegeven worden. Hoe vaker we hem doorgeven, hoe meer onze economie groeit en hoe meer mensen er hun brood mee kunnen verdienen. Zelfs als die euro over de grens gaat. Want om handel te drijven, moet je met genoeg zijn om handel mee te drijven. Bovendien sloeg Magnette de bal mis. De meerderheid van die elektrische borden wordt geproduceerd in… Herstal.