Schreurs op dinsdag

"Maes en Schelde(n), ik dacht dat het twee stromen waren, maar aan de dug-out van Genk vloeiden ze soms samen"

Print
"Maes en Schelde(n), ik dacht dat het twee stromen waren, maar aan de dug-out van Genk vloeiden ze soms samen"

Foto: HBvL

Wat onthoud je uiteindelijk van een mens? Die overwegingen zijn van belang bij een kortsluiting, zoals het ontslag van Peter Maes bij Racing Genk.

Welk moment nemen we mee? Wat mij betreft het gesprek aan de pomp in Houthalen. Ik stond op het punt te tanken en stapte naar de betaalautomaat tot aan de andere kant (pomp 3) plots Peter Maes opdook. Ook met een bankkaart in de hand, toebehorend aan een rekening waar zonder de minste twijfel méér geld opstond dan de mijne (Maes is trainer geweest bij bandenmagnaat Lambrecht in Lokeren en dat is mij nooit gelukt, dààr zit het verschil).

Begin september was het, de transferperiode was net afgesloten en Peter had duidelijk voor ogen hoe Genk moest spelen. Aan de pomp praat je in principe enkel over het weer. “Wat regenachtig vandaag. De zon komt er niet echt door, mij dunkt.” Die keer ging het rechttoe rechtaan over tactiek, ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zo bij de les moest blijven aan een pomp, want we misten bord en krijt.

“Pozuelo staat centraal in mijn team, maar ik kan hem ook nog op een andere positie gebruiken en dan schuift die ene door naar een plaats waar een andere…En een Ndidi, met zijn talent…” Hij overliep de mogelijkheden die hij had, dit alles met de breedste glimlach, want aan de pomp tankt iedereen ook een stukje goed humeur.

Het opmerkelijke aan het plaatje was zijn passie. Die sprong er echt bovenuit, want zo’n kerel praat nooit op veteranentempo over zijn ploeg. Het was een Peter Maes, die ‘volle petrol’ gaf, om in het jargon van die plek te blijven. Steeds passioneel naast het veld. Als de resultaten er niet waren, schold hij zijn spelers bij momenten de huid vol. Maes en Schelde(n), ik dacht dat het twee stromen waren, maar aan de dug-out van Genk vloeiden ze soms samen.

Veel chance Peter in de toekomst. En voor de rest? Dat ze naar de pomp lopen. 

Tongeren in beeld

De middernachtmis op kerstavond werd op tv uitgezonden vanuit de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Tongeren. De beelden van die viering vol mooie Latijnse gezangen werden naar heel wat Europese landen doorgestuurd. Het was Tongeren op zijn best. In de zomer tijdens de Kroningsfeesten waren de camera’s ook al te gast in de basiliek. Als Monseigneur Patrick Hoogmartens en deken Rik Palmans zo vaak de spotlights halen, wordt het tijd dat het bisdom een vacature uitschrijft voor een schminkster in vast dienstverband. ‘Mijn hemel!’