Het Limburgse feestmenu: deze recepten vind je enkel online

Print
Het Limburgse feestmenu: deze recepten vind je enkel online

Foto: Heikki Verdurme

Een origineel menu met eerlijke ingrediënten uit onze eigen provincie. Dat is wat ons weekendmagazine Sjiek, in samenwerking met de Provincie Limburg en de Hasseltse Hotelschool, ook dit jaar weer voor jou in petto heeft. Niemand minder dan Chloë en Magali Szpyt, winnaars van het VTM programma ‘Mijn Pop-up Restaurant 2016’ creëerden de gerechten voor een royaal feestmaal dat je zelf kan klaarmaken. De recepten vind je in Sjiek van 26 november, op onderstaande twee recepten na: de wortelcrème (een bijgerecht) en de preitaartjes (een van de voorgerechten).

Goed om weten: alle ingrediënten voor dit feestmenu kan je bestellen in een handige feestbox, die je op 23 en 24 december kan afhalen op verschillende plekken in Limburg. De box kost 75 euro voor vier personen en bevat nagenoeg alle ingrediënten voor drie hapjes, een hoofdgerecht met side dishes én een dessert. Meer info? Surf naar www.puurlimburg.be

Vooraf: Preitaartjes met spek

Nodig voor 4 taartjes

Voor het deeg

200 g bloem

120 g boter

snuifje zout

80 ml water

 

Voor de vulling

140 g gerookt spek

2 preien (enkel wit gedeelte)

boter

4 eieren

60 ml room

peper en zout

nootmuskaat

40 g gemalen kaas

 Bereiding:

  • Maak eerst het deeg. Stort de bloem op een schoon werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en voeg het zout toe. Verdeel de boter in stukjes over de bloem en kneed samen met het water tot een korrelige massa. Bewerk het deeg snel van binnen naar buiten. Hoe langer je kneedt, hoe taaier het deeg wordt! Wikkel het deeg in plastic folie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smeer 4 kleine taartvormpjes in met boter.
  • Rol het deeg uit tot 1 cm dikte en bekleed er de vormen mee. Druk voorzichtig aan en prik de bodem een paar keer in met een vork.

* Snij voor de vulling het spek in fijne reepjes. Spoel de prei zorgvuldig en snij het wit in fijne plakjes. Halveer ze. Bak het spek met een beetje boter aan in de pan, voeg er de prei aan toe en laat even stoven.

* Doe de eieren en de room in een kom. Klop goed los met een vork en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Vul de taartjes met het preimengsel. Verdeel er de room over en bestrooi met wat kaas.
Bak de taartjes ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. Werk af met wat frisse kruiden.

 

Crème van wortel

 

Nodig:

8 grote wortelen

5 eetlepels boter

peper en zout

 

Bereiding:

  • Boen de wortelen schoon onder stromend water en schil ze. Snij ze in stukken van ongeveer vier centimeter.
  • Verwarm 2 eetlepels boter in een pan. Doe er de wortelen bij en roer goed om zodat alle wortelen een laagje boter krijgen. Kruid met peper en zout.
  • Bak de groente 20 à 25 minuten tot ze donker kleuren aan de randen. Dat zorgt voor een lekkere, zoete smaak.
  • Doe de gare wortelen over in een keukenmachine en mix ze samen met 3 eetlepels boter tot een gladde crème.

Feestkoken zonder stress. Zo doe je het

Chloë en Magali hielden hun Limburgse feestmenu bewust laagdrempelig. Je hoeft geen chef-kok te zijn om al hun lekkers op tafel te krijgen. Wat je best de dag voordien al bereidt en in welke volgorde je eraan moet beginnen? Dat lees je hieronder.

De dag ervoor

  • Maak de bieten schoon, kook ze gaar. Laat afkoelen en steek er rondjes uit. Bewaar koel tot verder gebruik.
  • Bak de toastjes en bewaar ze in een goed afgesloten trommel.
  • Maak de honingnootjes, breek ze en doen ze in een afgesloten recipiënt.
  • Bereid de mierikswortelmousse volgens het recept. Spuit het mengsel in glaasjes. Dek ze af met platicfolie en zet ze in de koelkast.
  • Kneed het deeg voor de preitaartjes. Laat het een half uur rusten in de koelkast en bekleed er de vormpjes mee. Dek af met plasticfolie en zet koel weg. Stoof de vulling aan en zet opzij.
  • Maak de aardappelgratin ovenklaar volgens het recept. Dek af en zet in de koelkast.
  • Bereid de wortelcrème volgens het recept.Bewaar koel.
  • Bak de kaastaart.

Een paar uur voor het diner

  • Maak de venkel schoon. Laat rondjes rode biet en venkel marineren.
  • Bereid de foreltartaar en zet koel weg.
  • Bak de preitaartjes.
  • Meng de vinaigrette voor de salade.

Een half uur voor het diner

  • Zet de aardappelgratin in de voorverwarmde oven.
  • Maak de champignons schoon.
  • Maak de groenten voor de salade schoon.
  • Haal het vlees uit de koelkast en laat het afgedekt op kamertemperatuur komen.

Kort voor het serveren

  • Beleg de  toastjes.
  • Werk de foreltartaar af.
  • Warm de preitaartjes nog even op in de oven op lage temperatuur. Haal ze uit de oven en verhoog de oventemperatuur tot 160°C.
  • Schroei het vlees aan, zet het in de oven. Warm eventueel de gratin mee op. Laat het vlees daarna rusten onder aluminiumfolie.
  • Maak de champignonsaus.
  • Verwarm de wortelcrème op laag vuur.
  • Werk de salade af.

Geniet rustig aan tafel van de kaastaart met de kant-en-klare coulis. Veel succes en smakelijk eten!