Terreuraanval in winkelcentrum München: 10 doden, schutter pleegde zelfmoord

Een 18-jarige Duitse Iraniër heeft in München negen mensen gedood en zichzelf vervolgens van het leven beroofd. De politie meldt dat hij mogelijk alleen heeft gehandeld. Van de 21 gewonden, waaronder ook enkele kinderen, verkeren drie slachtoffers in levensgevaar.

De tiener schoot even voor 18 uur vrijdagavond om zich heen in het Olympia-winkelcentrum in München. Op amateurbeelden is te zien hoe een man aan het McDonaldsrestaurant daar om zich heen schiet en daarna wegvlucht. Waarom de man dat deed, blijft voorlopig onduidelijk. Er zijn ook beelden opgedoken van een conversatie met de dader, op het dak van een parkeergarage vlak voor de feiten. Een man spot een man met een wapen en begint hem uit te schelden. “Ik ben een Duitser” en “Je kan mij niet stoppen”, roept de dader terug en hij begint te schieten.

Het lichaam van de schutter werd rond 20.30 uur gevonden in een zijstraat vlakbij het winkelcentrum. De Iraanse jongeman is in Duitsland geboren en woont al een tweetal jaar in München. Hij was tevens geen bekende bij het gerecht. Hij had een rode rugzak bij zich tijdens de schietpartij, waaruit bleek dat die na onderzoek geen explosieven bevatte.

Waarom de jongeman deze gruwelijke feiten heeft gepleegd, is nog een raadsel, ook voor de politie. “We hebben een man gevonden die zichzelf gedood heeft. Op basis van getuigen en videomateriaal kunen we besluiten dat het over de dader gaat, die naar alle waarschijnlijkheid alleen handelde”, aldus de politie van München. Er zijn dus ook nog geen aanwijzingn voor banden met een terreurnetwerk, of een link met de 17-jarige asielzoeker die vorige week in Duitsland treinreizigers aanviel met een bijl.

Video: Twitter

Terreuraanval in winkelcentrum München: 10 doden, schutter pleegde zelfmoord
Foto: AFP

De schietpartij veroorzaakte een golf van paniek in de stad. Politie kwam massaal ter plaatse en grendelde de hele binnenstad af. Mensen werd met grote aandrang gevraagd om niet buiten te komen, bussen en trams reden niet, taxi’s kregen het verbod om passagiers mee te nemen en het Centraal Station ontruimd. Alle winkels en horecazaken in de stad werden gevraagd de deuren te sluiten en alle festiviteiten in de stad werden afgelast. Pas rond 1.15 uur deelde de politie mee dat de situatie onder controle was en dat het openbaar vervoer opnieuw zou rijden. De bewoners mochten opnieuw buiten komen.

De veiligheidsdiensten wisten toen nog niet wie de schutter was, met hoeveel daders ze te doen hadden en wat hun achtergrond was. Terwijl geruchten over nieuwe schietpartijen opdoken en weer ontkend werden, kamden zwaargewapende agenten het winkelcentrum uit.

Negen doden

De dodentol bleek uiteindelijk zwaar. Negen doden werden er geteld, en een twintigtal gewonden. Bij die gewonden waren ook kinderen, die op vrijdagavond in het McDonalds-restaurant zaten te eten. Drie slachtoffers vechten nog voor hun leven.

Er was lange tijd sprake van verschillende schietincidenten en tot drie daders, maar die berichten bleken niet te kloppen. Zowat honderd mensen zijn volgens de politie ooggetuige geweest van de aanslag in München. Er wordt voor hen gezorgd door een crisisinterventieteam, aldus een politiewoordvoerder aan de zender ARD.

Na de aanval komt zaterdag het Duitse veiligheidskabinet bijeen. De vergadering wordt voorgezeten door bondskanselier Angela Merkel. Nemen nog deel: vicekanselier Sigmar Gabriel, minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière, minister van Defensie Ursula von der Leyen en Merkels kabinetchef Peter Altmaier.

Angst en paniek

“Ik hoorde schoten en zag gewonden”, getuigde een medewerkster van een drogisterij aan Die Welt. “Verschillende mensen waren in paniek.” Enkele tientallen personen, onder hen verschillende kinderen, verscholen zich in het winkelcentrum op de bovenste verdieping. “Er heerste angst en paniek.”

Wim Timmers verblijft momenteel als Vlaamse toerist in München. “We waren in het hotel toen we van de schietpartij hoorden en zijn dan naar het centrum van München gegaan”, vertelde hij aan VTM NIEUWS. “Toen we daar aankwamen zijn ze daar beginnen te schieten en moesten we gaan lopen.”

“Toen we uit de metro stapten, heeft de politie ons uit het metrostation weggejaagd, omdat daar blijkbaar ook in de buurt was geschoten”, gaat Timmer s verder. “Wij zijn dan nog rustig kunnen wegwandelen van het plein waar die McDonald’s is waar geschoten werd. Een minuut of twee later zijn ze daar beginnen te schieten. Mensen rondom ons hoorden geweerschoten en we zijn gewoon ergens binnengevlucht en gaan schuilen.”

Video: Twitter

Doden en gewonden

Op beelden die op Twitter gedeeld worden, is te zien hoe buiten het winkelcentrum heel wat gewonden en mogelijk zelfs dode mensen op de grond liggen. Ze hebben allemaal een deken over zich heen en wachten op verzorging. Bekijk de beelden hieronder.