Al 80 projecten opgestart rond slimme logistiek in Limburg

Print
Al 80 projecten opgestart rond slimme logistiek in Limburg

Foto: Serge Minten

In de gebouwen van Voka Limburg werden donderdag tijdens een seminarie de tussentijdse resultaten bekendgemaakt van het project ‘Smart Logistics Limburg’. Voor de deelnemende bedrijven werden al meer dan 80 trajecten opgestart om hun logistieke activiteiten te optimaliseren.

Het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) en de onderzoeksgroep logistiek van de UHasselt, de logistieke expertisecel Log-IC van de hogeschool PXL en Logistiek Platform Limburg/POM Limburg werken al meer dan een jaar samen aan een sterkere en innovatievere Limburgse logistiek. Gedeputeerde voor Economie en voorzitter van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Limburg Erik Gerits: “Het SALK-uitvoeringsplan (Het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat kwam er na de sluiting van Ford Genk, red.) wil de logistieke sector in Limburg extra impulsen voor innovatie geven. Smart Logistics Limburg (SLL) is hierbij een belangrijk instrument.”

Het project Smart Logistics Limburg (SLL) wil sinds de start, eind 2014, innovatie binnen de Limburgse logistieke sector stimuleren en daardoor het concurrentievermogen van de bedrijven verhogen. Logistieke experts gaan samen met de gespecialiseerde Limburgse kennisinstellingen op zoek naar opportuniteiten voor nieuwe innovatietrajecten en ze bieden ondersteuning bij de zoektocht van bedrijven naar de gepaste subsidiekanalen.

Dit heeft intussen geleid tot 750.000 euro strategische transformatiesteun, 38 lopende dienstverleningsdossiers bij PXL/UHasselt, 18 samenwerkingsdossiers met De Scheepvaart en 26 ‘leads’ naar Flanders Logistics. Voorts is er ook nog sprake van 12 ‘quick scans’.

Nieuwe projecten die nog op stapel staan willen ook het verkeer veiliger maken. Zo is er het initiatief van VVL-Febetra en het IMOB, waar zeven Limburgse transportbedrijven aan deelnemen: TDL group, Alders Transport & Logistics, MTL Transport, H.Essers, Lux Transport, Withofs Transport en Transport Gielen. Zij verzamelen tips en maatregelen om ongevallen in de toekomst te helpen voorkomen. Andere bedrijven kunnen deze ‘best practices’ naar keuze implementeren.

(belga)