Minister: "Drink een maand lang geen alcohol" (oproep)

Print
Minister: "Drink een maand lang geen alcohol" (oproep)

Foto: Mark Kuipers

Een hele maand zonder een druppel alcohol. Dat is het doel van de campagne ‘Tournée Minérale’, een initiatief van de Stichting tegen Kanker en het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). De actie roept alle Belgen op om in februari 2017 alcohol af te zweren. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen ondersteunt de actie.

"Alcohol drinken is een sociaal aanvaarde gewoonte. Toch houdt het gebruik ervan risico's in. Het is een leuk initiatief dat ons doet reflecteren over onze consumptie. Het komt de gezondheid van de deelnemers ook gewoon ten goede", aldus de minister.

Alcohol is alomtegenwoordig, maar de risico’s zijn niet te negeren, zegt dr. Mathijs Goossens, woordvoerder van Stichting tegen Kanker. “Alcohol doet het risico op verschillende kankers toenemen: mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (bij vrouwen) en dikke darm en endeldarm (bij mannen).” Daarnaast kan alcohol onder meer leiden tot slaap- en geheugenproblemen en verslaving.

Een maand zonder alcohol moet ons doen inzien hoe makkelijk we onder normale omstandigheden een glas drinken, uit gewoonte. “Onderzoek in het buitenland, waar dergelijke campagnes al langer bestaan, heeft uitgewezen dat deelnemers zelfs een tijd na de actie vaak nog steeds minder drinken”, zegt Marijs Geirnaert, directeur van VAD. Andere voordelen zijn een betere nachtrust en fitter gevoel. “En je krijgt minder calorieën binnen, je kan dus zelfs gewicht verliezen door even ‘nee’ te zeggen.”
Hoewel de campagne nu al is voorgesteld, gaat ze pas volgend jaar op 1 februari van start. “De maand februari is een goed moment om even te bekomen van de eindejaarsfeesten in december en de recepties in januari”, klinkt het.


Doet u mee aan de maand zonder alcohol? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vermeld ook uw naam, woonplaats en gsm-nummer. Bedankt!