De Sint-Martinusscholen helpen mensenlevens redden

Print

Foto: Brigitte Ramaekers

Herk-de-Stad - Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. De overlevingskans stijgt naar 60 à 70% als het slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot met een Automatische Externe Defibrillator (AED) krijgt toegediend.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10% overleeft dit. De overlevingskans stijgt naar 60 à 70% als het slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd wordt en een stroomstoot met een Automatische Externe Defibrillator (AED) krijgt toegediend.
De Sint-Martinusscholen wensten al langer een openbaar toegankelijk AED-toestel in de nabijheid van de eerstegraadsschool vanwege het intensieve gebruik van de school, het sportcomplex en de woonzone Daelersveld.
In samenwerking met het gemeentebestuur Herk-de-Stad werd een volautomatisch AED-toestel geplaatst aan het sportcomplex Herkules. Vorige week werd het toestel officieel in gebruik genomen. ‘Een voorbeeld van goede samenwerking’, zei schepen Lo Guypen, ‘en een win-win voor beide partijen, want de kosten werden gedeeld’.
De defibrillator is voor omstanders eenvoudig te bedienen omdat het toestel zelf vertelt wat er verder moet gebeuren. Het is ook volkomen veilig. Om de mensen ermee vertrouwd te maken, zal het gemeentebestuur gratis reanimeerlessen aanbieden.
Ook de school geeft reanimeerlessen in het seminarie EHBO voor leerlingen van de derde graad.
Het nieuwe toestel is het 4de AED-toestel op Herks grondgebied. Directeur Marc Diriks uitte de wens een bijkomend levensreddend toestel te plaatsen op campus Amandina aan de Sint-Truidersteenweg of Veearts Strauvenlaan.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio