Vriendschapsdag in de Sint-Martinusscholen

Print

Foto: Brigitte Ramaekers

Herk-de-Stad - Jaarlijks organiseren de Sint-Martinusscholen in de Vlaamse Week tegen pesten een dag in het kader van vriendschap en verbondenheid: een vriendschapsdag voor de eerstejaars. Een goede klassfeer en een fijn schoolklimaat zijn immers basisvoorwaarden om pestgedrag te voorkomen.

De dag startte met een wandeling naar de Markthallen om een toneelvoorstelling over pesten te bekijken. ‘Doodgepest’ is een aangrijpend toneelstuk, met een vleugje humor om de problematiek wat draaglijker te maken. De leerlingen volgden met aandacht het verhaal van Daniël die de tragische dood van zijn oudere broer en de scheiding van zijn ouders te verwerken krijgt. Hij kropt zijn gevoelens op en geraakt daardoor geïsoleerd. Op school wordt hij zo het mikpunt van pesterijen. Verbaal geweld wordt al snel fysiek geweld en leidt zelfs tot afpersing. Veranderen van school is geen oplossing, want ook in de nieuwe omgeving wordt weer iets gevonden om hem te pesten. Tot Daniël een wanhoopspoging onderneemt…
Tijdens de voorstelling was het opvallend rustig in de zaal. Het toneelstuk kent een open einde: Blijft het pestprobleem Daniël achtervolgen of beseft de naaste omgeving van Daniël dat het hoog tijd is om in te grijpen?
Vragen die ook bleven hangen bij onze leerlingen. In het stellingenspel en de vragenloterij kregen ze de kans om hun gevoelens te uiten en hun vragen rond de pestproblematiek te stellen. Anti-pestbandjes werden omgedaan en complimentjes neergeschreven voor de klasgenootjes. De papieren ‘pluimpjes’ werden in een heuse ‘complimentjesboom’ opgehangen.
Na deze dag hebben onze leerlingen genoeg kennis en vaardigheden om op een fijne manier met elkaar om te gaan.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio