CVO-Step start met Vegucation

Print

Foto: Rudy Rampelberg

Hasselt-Centrum

Hasselt - CVO-Step start in de Hotelschool in Hasselt met een nieuwe opleiding. Vegucation brengt de vergetarische keuken dichter bij de traditionele keuken.

De markt voor vegetarische gerechten en vegetarische eten is booming als geen ander. Het aantal vegetariërs blijft groeien, meer dan 50% van de bevolking kiest regelmatig voor gerechten op basis van planten. Klanten verwachten dat vegetarische gerechten aan dezelfde hoge normen voldoen dan de traditionele gerechten. Helaas wordt er in de traditionele kookcursussen weinig aandacht besteed aan creatieve vegetarische gerechten.Om deze reden participeert CVO-STEP aan een Europees consortium van NGO's en scholen. Met financiële steun van de Europese Commissie kwam Vegucation tot leven: de eerste vegetarische culinaire opleiding voor professionals. Het programma is gericht op koks en cateraars. Doel is op langere termijn deze opleiding te laten opnemen in de leerplannen voor zowel de initiële als de voortgezette opleidingen. Het project wordt eind februari uitgebreid voorgesteld. U kunt nu reeds inschrijven voor een module van 15 lesweken met als vakdeskundige en lesgever Fabienne Custers. De lessen starten op 2 februari. Inschrijven kan van maandag tot donderdag, van 17 tot 22 uur in de  Hotelschool Hasselt - CVO-STEP.

Wat houdt de cursus in? Er wordt afgestapt van de klassieke opstelling voorgerecht-soep-hoofdschotel-nagerecht en er worden per les ongeveer 7 gerechtjes bereid die allen op zich volwaardig zijn met een paar bijgerechtjes.De verschillende allergiëen - gluten, lactose, noten,... - komen aan bod. Net als producten zoals rauwe cacao, spirulina, tarwegras, gojiibes, amarant, quinoa, speltgort,seitan, tempeh, agar-agar, kamutmeel, boekweitnoedels ... De traditionele kooktechnieken worden toegepast op seizoensgebonden groenten (roken, grilleren, lakken, frituren,wokken, raw-food,…) Het doel is niet vegetariërs van de cursisten te maken, maar ze wel te laten ontdekken dat je heel lekker en gezond kan koken zonder vis en vlees te gebruiken. De cursisten van de proefmodule waren razend enthousiast. Ze hebben geen enkele les het gevoel gehad iets te missen. Ook het gebruik van een slowjuicer wordt geïntregeerd in de les. Superlekker. Je wordt veel creatiever door met groenten te werken en dit is toch een minste kennis voor een goede (hobby)kok. Het is een must voor iedereen om de vegetarische keuken te ontdekken de dag van vandaag! Er zijn nog plaatsen op donderdag.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio