Eerste fase uitbouw jachthaven gestart

Drijvend ponton in jachthaven

Print
Bocholt - VVW Toervaarten is gestart met de uitbouw van de jachthaven aan de passantenhaven langs de Zuid Willemsvaart. De eerste belangrijke investering is de installatie van het 84 meter lange en drijvend ponton. De aanvragen voor een ligplaats komen vlot binnen. "Onze steiger zal snel vol liggen”, verwacht voorzitter VVW Toervaarten, Willy Mens.

De dienst Scheepvaart saneerde de oude scheepswerf in de Bocholtse kanaalkom. Op dit moment is de uitbater, VVW Toervaren, gestart met de ontwikkeling en investeringen voor de uitbouw van de nieuwe jachthaven. “Ons VVW-team, maar ook de werkploegen van de Vlaamse Waterwegen hebben de voorbije maand hard gewerkt en ze verdienen een pluim”, opent Willy Mens.

De ontwikkeling van de jachthaven zal in fases en over enkele jaren verlopen. Het droogdok staat ondertussen terug onder water. Ook de deur van de droogdok is er uit. “Aan de drijvende ponton en de steigers zijn klampen gemonteerd zodat boten gemakkelijk kunnen afmeren. Haaks op deze drijvende ponton komen in een latere fase nog vingersteigers. Op die manier kunnen we de capaciteit van onze haven opdrijven”, verduidelijkt Willy Mens. Men mikt in eerste instantie op plaats voor een 45 à 50 jachten. Via een slipway aan de achterzijde van het voormalige droogdok kunnen er boten te water gelaten worden. 

De baggerwerkzaamheden gingen van start in februari en er werd meer slib uit het kanaal gehaald dan verwacht. Het Blacktonteam plaatste de 84 meter lange drijvende steiger, nadat eerst De Scheepvaart de palen had geheid. De planning zit strak. “Op 9 april is de jachthaven operationeel en toegankelijk voor de watersporters. Dan zullen de eerste boten in de jachthaven aanmeren”, aldus Willy Mens. 

De gemeente pakt de havenomgeving aan in functie van de jachthaven en de nieuwe bewoning in de buurt. In het masterplan voorziet men in een grondige herinrichting van de havenomgeving. Met een promenadeplein dat aansluit tussen de jachthaven en de nieuwe bebouwing. Het VVW Toervaren voorziet in een latere fase op het schiereiland nog een boothuis met alle faciliteiten. De bestaande mobilhomeparking verhuist dan ook naar het schiereiland.

(RDr)

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio