Gemeente gaat strijd aan tegen wegwerpmaatschappij

Print
Gemeente gaat strijd aan tegen wegwerpmaatschappij

Vorige dinsdag, op de Werelddag tegen Armoede, brachten de zesdejaars van basisscholen Kers & Pit en De Bilter een bezoekje aan de kidsshop in het gemeentehuis. Foto: Gemeente Heers

Heers - De gemeente zet al een tijdje in op de herbestemming en het hergebruik van spullen. Met creatieve workshops, een spelotheek en een nieuwe weggeefwinkel gaat ze mee de strijd aan tegen de wegwerpeconomie en kinderarmoede.

Voor de week van de Circulaire Economie maakten kinderen vorige week zaterdag in de Speelotheek tijdens een knutselworkshop herfstdecoratiestukken met wegwerpmateriaal. Volwassenen leerden in de workshop ‘proper (t)huis’ van medisch milieukundige Kirsten Knaepen om met ecologische en goedkope poetsproducten een woning schoon te maken en fris te laten ruiken. “Spullen een tweede leven geven, daar zijn we in Heers goed in”, vertelt diensthoofd Sonja Doomen van Sociale Zaken. “Onze weggeefwinkel Kidsshop is nog maar sinds september open, maar draait nu al op volle toeren. Hier kan iedereen gratis spullen binnenbrengen en afhalen voor kinderen. Dat kan gaan van kleding, schoenen, speelgoed tot school- en decoratiemateriaal. Je kan elke maandag van 16 uur tot 19 uur spullen afgeven in de weggeefwinkel. Die is ondergebracht in de vroegere lokalen van Kind & Gezin in het administratief centrum.”

Laagdrempelig

Op de Werelddag tegen Armoede brachten de zesdejaars van basisscholen Kers & Pit en De Bilter dinsdag een bezoekje aan de Kidsshop. “De kinderen hadden heel wat zakken bij”, zegt eerste schepen Kristof Pirard. “Zo kunnen we onze kasten aanvullen en ervoor zorgen dat iedereen hiervan gebruik kan maken. De weggeefwinkel verzet zich tegen de wegwerpeconomie en draagt bijgevolg bij tot het milieu. Mensen kunnen er gebruikte kinderspullen afgeven aan ons team van vrijwilligers. Die spullen kunnen op hun beurt worden opgehaald door mensen die vaak niet de middelen hebben om deze zelf aan te kopen. Er is zelfs een aparte zijingang voor mensen die discreet willen blijven, zo moeten ze zich geen weg banen doorheen het gemeentehuis. We trachten ook heel laagdrempelig te werken zonder gegevens aan de bezoekers te vragen. Onze Kidsshop ziet eruit als een modale winkel, het enige verschil is dat wij geen kassa hebben. Bij ons is alles gratis.”

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio