Monumentendag en scholen krijgen gerichte steun van erfgoeddienst

Eigenaars van een beschermd onroerend-erfgoed weldra samen aan tafel

Print
Eigenaars van een beschermd onroerend-erfgoed weldra samen aan tafel

Foto: Francis Croes

Kortessem - In de maand april zal de intergemeentelijke onroerende-erfgoeddienst (IOED) Haspengouw-west in de gemeenten: Alken , Borgloon, Gingelom, Heers, Kortessem en Wellen een infomoment organiseren waarop alle eigenaars, die in het bezit zijn van een beschermd monument en interessante erfgoedsites, zijn uitgenodigd. De dienst plant in 2017, binnen de deelnemende gemeenten, nog tal van acties rond onroerend erfgoed.

Camille Cuyx CD&V onroerend erfgoed gemeente Kortessem: “Zo worden de gemeenten en de eigenaren, vanaf dit jaar, ondersteund door de dienst IOED bij de organisatie van hun jaarlijkse Open Monumentendag. Er wordt, ter aankondiging van de Open Monumentendag, een gemeente-overschrijdende brochure aangemaakt en verder kan elke gemeente, voor hun organisatie, rekenen op logistieke steun. Ook richting scholen komt er een gestructureerde werking. Kinderen zullen via hun school worden geïnformeerd over onroerende erfgoed. Verder worden ze gesensibiliseerd tot het behoud van het onroerend erfgoed binnen de gemeenten van Haspengouw-west.”

An Digneffe directeur Regionaal Landschap: “De 6 gemeenten van Haspengouw-west zullen, op het vlak van erfgoed, werken rond vier grensoverschrijdende thema’s: het Gallo-Romeins verleden, het religieus erfgoed, het burchten- & kastelenlandschap en de gezamenlijke landbouw- & fruitgeschiedenis. In het kader van deze vier thema’s worden er extra gemeente-grensoverschrijdende projecten en evenementen opgestart. Zo zal er bijvoorbeeld gewerkt worden rond het oude fruitspoor, de tumuli, het hoogstamboomgaardenlandschap, de vierkanthoeves, de kasteelparken met bv. hun typische ijskelders, veldkapellen, …. Hierbij worden de werkdoelen niet beperkt en kan binnen de gemeenten, ook ander erfgoed zeker aan bod komen. Haspengouw-west wordt ook een aanspreekpunt voor inwoners, eigenaars van erfgoed, heemkringen, scholen, de gemeentes en andere overheden,… om ze zo met elkaar in contact te brengen rond onroerend erfgoed. De pas opgerichte dienst IOED-Haspengouw werkt vanuit het Regionaal Landschap met vestiging in het kasteel de Fauconval in Kortessem.Alexander Massoels is algemeen coördinator van deze intergemeentelijke onroerende-erfgoeddienst. IOED Haspengouw-west blijft bovendien op zoek naar nieuwe projecten, ideeën en aandachtspunten, rond onroerende erfgoed, in de verschillende aangesloten gemeenten binnen de regio. Wie een zinvol idee heeft, kan met altijd contact opnemen op het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren op 011/31 38 98 of alexander.massoels@rlh.be.”

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio