Sp.a vraagt (her)waardering functie conciërges buurthuizen

Gemeente zoekt vrijwilliger voor beheer buurthuis Den Hamel

Print
Gemeente zoekt vrijwilliger voor beheer buurthuis Den Hamel

Foto: Francis Croes

Kortessem - De gemeente Kortessem is op zoek naar een vrijwilliger voor buurthuis Den Hamel in Guigoven. Zij ziet hiermee af van het principe om nog langer een vaste conciërge in dienst te nemen. Vorig jaar droeg de gemeente het beheer van het Parochiaal Centrum van Vliermaalroot ook reeds over aan een vrijwilliger. De sp.a-fractie is niet gelukkig met deze ontwikkelingen en maakt zich ernstig zorgen omtrent de toekomstperspectieven van de Kortessemse buurthuizen.

Zij dringt bij het schepencollege aan om maatregelen teneinde de dienstverlening te verzekeren. De huidige conciërge van buurthuis Den Hamel, die sinds november 1995 in dienst was, gaat op pensioen. Aan het buurthuis is ook de gemeentelijke kleuterschool ‘Het Belhameltje’ verbonden. In het vroegere conciërgecontract zat ook de huur van het bovenliggend appartement vervat. Er wordt, door de gemeente, niet direct een nieuwe conciërge aangesteld. Het college wil het beheer overdragen aan een vrijwilliger. Het takenpakket van deze vrijwilliger,  bestaat o.m.  uit: sleutelbeheer, gebruikers van het buurthuis informeren, stock van de drank beheren, …. De sp.a is van mening dat door recente beslissingen van het schepencollege de plaatselijke verenigingen en particuliere kandidaat-huurders nu nog onvoldoende kunnen beschikken over de nodige openbare vergader- en/of feestruimtes. Volgens sp.a komen zo vooral de deelgemeenten in de problemen. Ellen Hoebrechts gemeenteraadslid sp.a: “ Onze gemeente investeerde in het verleden zwaar in de buurthuisinfrastructuur voor de deelgemeenten. Van dit principe wordt nu, door het huidig schepencollege, afgestapt. Een beschikbaarheidsprobleem van een personeelslid betekent simpelweg  het tijdelijk sluiten van het buurthuis. In Vliermaalroot werd het takenpakket van de vrijwilliger pas, een jaar later vastgelegd door het schepencollege met alle gevolgen van dien. Door het stoppen van de conciërge in buurthuis Den Hamel in Guigoven wordt dit buurthuis nu simpelweg gesloten op weekdagen en tijdens het weekend kan er maar één verhuring meer plaatsvinden. Wij vragen dat het schepencollege het ambt van conciërge, binnen de deelgemeenten, herwaardeerd en opnieuw respectvol omgaat met de beheerders.”

Vrijwilligers, die geïnteresseerd zijn om het beheer van buurthuis Den Hamel’ op zich te nemen,  kunnen contact opnemen met de Uit-dienst in Kortessem Pieter Geert Buckinxstraat, 5 telefoon  011/379330 uit@kortessem.be.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio