Lien en Valerie starten met project zindelijkheidstraining bij kleuters

Print
Lien en Valerie starten met project zindelijkheidstraining bij kleuters

Lien en Valerie in het kleuterklasje van 't Nieverke Foto: Dirk Huybrechts

Nieuwerkerken - Lien Slingers en Valerie Loop zitten in hun laatste jaar Sociale Technische Wetenschappen in de Sint-Martinusscholen in Herk-de-Stad. Voor hun eindwerk startten ze een project op rond zindelijkheidstraining bij kleine kleuters.

“Als laatstejaars moesten we op zoek naar een onderwerp voor ons eindwerk. Het moest gaan over een probleem, en dat probleem moest op te lossen zijn. Wij wisten dat vele kindjes die terecht komen in het instapklasje (na elke vakantie kunnen kindjes die 2,5 jaar geworden zijn, instappen in het kleuteronderwijs) nog niet zindelijk zijn en nog pampers moeten dragen in het klasje”, vertellen Lien en Valerie. Na de goedkeuring van het onderwerp door hun leerkrachten begonnen ze met het verzamelen van info uit boeken en van het internet. Maar ze gingen ook ouders, leerkrachten en opvoeders in kinderdagverblijven intervieuwen. Met de opgedane kennis gingen de meisjes aan de slag. Zij ontwierpen een rugzak met maskotte Sam, een aapje dat de rode draad werd doorheen hun werk. De rugzak mag door de kindjes, wiens ouders dat willen, mee naar huis genomen worden. “In de rugzak zitten een memoryspel en een puzzle. In het memoryspel zitten alle elementen zoals het potje, een WC, WC-papier, een wasbak enz. De puzzle is het aapje Sam”, vertelt Lien. “In de rugzak zit ook een prentenboek, ‘Sam op het potje’, dat we zelf geschreven en getekend hebben, een beloningskaart, een folder met tips om het toiletbezoek leuker te makmen en een stappenplan, ook zelf getekend met ons aapje in de hoofdrol”, voegt Valerie er aan toe.
Instapklasje
Deze week hebben Lien en Valerie hun project voorgesteld onder het toeziend oog van hun coach Nathalie Jacques, in het instapklasje van juf  Ilse in ’t Nieverke in Nieuwerkerken. “In dat klasje zitten 24 kleuters, waarvan er 10 nog een pamper moeten dragen. Het gewone toiletbezoek duurt 20 minuten zonder de pampers die tussendoor moeten vervangen worden. Voor de juf blijft er haast geen tijd meer over voor anderen dingen”, vertellen de meisjes. In het instapklasje werd het aapje Sam voorgesteld, puzzels gemaakt, het memoryspel gespeeld en het boekje voorgelezen. Alle documenten werden gebundeld en meegegeven in het boekentasje van de kleuters.
Evaluatie
Vanaf volgende week wordt de rugzak gebruikt door ouders die dat willen. Er zit ook een evaluatieformulier in. “Zo krijgen we een idee wat er eventueel nog aangepast of verbeterd kan worden”. In juni worden Lien en Valerie zelf geëvalueerd. Dan moeten ze hun project verdedigen voor een jury die bestaat uit docenten kleuteronderwijs. En de toekomst? “Ik ga studeren voor kleuteronderwijzeres”, zegt Lien. “En ik probeer leerkracht lager onderwijs te worden”, aldus Valerie.
 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio