Dijkbreuk Sint-Pieters-Leeuw: deel van de geëvacueerden mag naar huis

Print
Dijkbreuk Sint-Pieters-Leeuw: deel van de geëvacueerden mag naar huis

Dijkbreuk Sint-Pieters-Leeuw: deel van de geëvacueerden mag naar huis

Langs het kanaal Brussel-Charleroi in Sint-Pieters-Leeuw werden zondagmiddag 220 woningen ontruimd, maar in de loop van de avond konden een deel van de geëvacueerden terug naar hun huis.

Een muur van het kanaal Brussel-Charleroi had het begeven zodat er over een strook van ongeveer 200 meter water overvloeide naar de wijk De Witte Roos in Sint-Pieters-Leeuw. Eerder was sprake van een echte dijkbreuk.

De volledige woonwijk met 220 woningen werd geëvacueerd. De bewoners worden opgevangen door het Rode Kruis en het OCMW in Beersel.

Volgens de burgemeester van Sint-Pieters-Leeuw deed de dijkbreuk zich voor ter hoogte van het bedrijf Inter Beton langs het kanaal. Eerder zondag werden aan de andere kant van het kanaal in Ruisbroek 120 woningen geëvacueerd.

Nog niet alles gehad

De situatie op de meeste waterlopen en kanalen stabiliseert tegen de avond omdat het gestopt is met regenen. Maar op sommige plaatsen stroomafwaarts moet de piek in wateroverlast later deze zondagavond nog komen. Dat is ondermeer het geval voor de wijk De Sneppelaar in Londerzeel.

Zandzakjes

Heel Vlaams-Brabant kampte met een erg grote wateroverlast. Het kanaal Brussel-Charleroi dreigde op verschillende plaatsen te overstromen en dat bracht het centrum van de stad Halle in problemen. De toestand in Oost-Vlaanderen en Limburg is intussen gestabiliseerd.

In Halle is het kanaal Brussel-Charleroi buiten de oevers getreden. Het water stroomt naar het centrum. Woningen worden beschermd met zandzakjes, zo meldt burgemeester Dirk Pieters (CD&V).

In de zuidrand rond Brussel was de situatie kritiek. Bewoners in de Vaartstraat werden zondag geëvacueerd omdat woningen onder water staan. Zij worden opgevangen in een basisschooltje in de buurt.

Ook de noordrand rond Brussel is zwaar getroffen. In Londerzeel en Steenhuffel blijft de situatie verslechteren. "Er staan nu een aantal straten blank in het centrum van de gemeente die de afgelopen 30 jaar nooit onder water hebben gestaan. Het is dramatisch, we hebben in Londerzeel nooit zo veel water gezien als vandaag", aldus burgemeester Jozef De Borger (CD&V).

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) plant zondag een bezoek aan de gemeente.

Bent u ook getroffen door het noodweer? Vertel ons uw verhaal en/of stuur een foto toe. Mailen kan naar hier@reageren.be. Vergeet uw gegevens (naam, telefoonnummer, adres,…) niet te vermelden.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer ondervindt hinder van de wateroverlast. Vooral de lijn tussen Brussel-Zuid en Halle is getroffen door de overstroming van het kanaal Charleroi-Brussel. Daar rijden niet alleen binnenlandse treinen naar Bergen, maar is er ook internationaal verkeer.

De brandweer vreest een dijkbreuk en wil geen risico nemen. "Om 9.30 uur werd het treinverkeer stilgelegd. Sinds 11.30 uur mogen treinen er weer rijden, maar wel met een snelheidsbeperking", verklaart Frédéric Petit van Infrabel.

De rest van het net is verstoord door de vertragingen. Op de lijn Denderleeuw-Gent-Sint-Pieters is de hinder nog groter: daar is nog maar één spoor vrij door de hevige regenval.

Stabiel

In Oost-Vlaanderen en Limburg is de situatie stabiel, maar de hulpdiensten blijven alert. In het Oost-Vlaamse Geraardsbergen en Erpe-Mere werden zondagmorgen bewoners geëvacueerd. In West-Vlaanderen zijn vooral Zwevelgem en Avelgem getroffen. In Antwerpen kampten veertig gemeenten zaterdag met wateroverlast. De situatie blijft kritiek in Mol, Geel, Retie, Willebroek en Ranst.

Lees ook: Twee mensen komen om door noodweer

Bekijk enkele reportages: