Hotel voor insecten in Houthalen-Helchteren

Hotel voor insecten in Houthalen-Helchteren

Hotel voor insecten in Houthalen-Helchteren

Houthalen-Helchteren - Aan de educatieve bijenstand ‘Op ‘t Sonnis’ wordt zondag het eerste Limburgse insectenhotel plechtig geopend. In het hotel is plaats voor honderden solitair levende bijen, wespen of andere insecten.
“Die diertjes zijn erg belangrijk voor het biologisch evenwicht”, weet imker Albert Vandijck. “We moedigen dan ook iedereen aan om zelf een insectenhotel op te starten.”
Wie wel interesse heeft in zo’n insectenhotel hoeft alvast geen schrik te hebben voor steekgrage bijen of wespen.

“De solitaire bijen die er zich zullen nestelen, doen alles alleen”, legt imker Albert Vandijck uit. “Zij moeten geen kolonie verdedigen, en zullen dus niet steken.”

Aan de educatieve bijenstand ‘Op ‘t Sonnis’ is een heel hotel ingericht voor de solitaire insecten. Die blijken snel tevreden te zijn: rietstengels werden aan elkaar gebonden, en enkele houtblokken werden vol gangetjes geboord met een diameter van 2 tot 12 mm. En toch komen op de openingsdag al meteen de eerste klanten over de vloer.

“Vroeger vonden solitaire bijen en wespen zelf genoeg holletjes, in afgeknakte stengels bijvoorbeeld”, zegt Albert Vandijck. “Maar tegenwoordig wordt alles meteen opgeruimd uit de tuin. Hierdoor verdwijnen heel wat soorten solitaire insecten. Dat valt niet op, maar sommige andere vogels, diertjes of planten zijn afhankelijk van zulke insecten. Zij zullen dus ook verdwijnen.”

De imkers van Op ‘t Sonnis stellen tot eind augustus elke woensdag en zaterdag van 19.30 tot 21 uur hun bijenstand en insectenhotel open.

Peter COSTERMANS
Info: Bijenstand Op ‘t Sonnis, Heerstraat 2 in Helchteren. Info: 011/52.63.53 of 011/52.10.16.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio