Beatrix doet troonsafstand (video)

Print
De Nederlandse koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de troon ten gunste van haar zoon, kroonprins Willem-Alexander. Ze heeft dan precies 33 jaar lang het land geleid. Ook koningin Juliana, Beatrix' moeder, deed in 1980 op dezelfde datum troonsafstand.

Lees ook: Mark Rutte eert koningin als icoon van Nederland
Lees ook: Lees hier de integrale toespraak van koningin Beatrix
Lees ook: Di Rupo brengt hulde aan koningin Beatrix
Lees ook: Koning Willem-Alexander uit Internationaal Olympisch Comité
Lees ook: Koning Albert betuig telefonisch sympathie aan Beatrix
Lees ook: Familie Máxima niet aanwezig bij inhuldiging Willem-Alexander
Lees ook: Geert Wilders noemt Beatrix groot voorbeeld

"Dit lijkt mij een goed moment om deze stap, die ik al enkele jaren overweeg, te nemen", zei de 74-jarige Beatrix. Ze draagt haar ambt niet over omdat het haar zo zwaar valt, zo zei zij. "Verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van (een) nieuwe generatie liggen."

Beatrix zei dat ze plaats maakt, maar geen afscheid neemt van het Nederlandse volk dat ze "nog dikwijls hoopt te kunnen ontmoeten". "Dank voor de vele jaren dat ik uw koningin mocht zijn", besloot zij haar toespraak.

Willem-Alexander

In Nederland waren er al langere tijd geruchten over het moment van abdicatie. Vandaag maakte de Rijksvoorlichtingsdienst RVD bekend dat er om 19 uur een toespraak op radio en tv zou volgen. Die was eerder al opgenomen in Huis ten Bosch.

Beatrix, die op 31 januari 75 jaar wordt, werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin. De kroning ging toen gepaard met zware rellen in Amsterdam, toegeschreven aan krakersbewegingen en anarchisten.

Beatrix' zoon Willem-Alexander volgt haar op. Hij werd geboren op 27 april 1967. Zijn van afkomst Argentijnse echtgenote Maxima wordt na de inhuldiging koningin.

Prinses Amalia (9), het oudste kind van Willem-Alexander en Maxima, wordt door de troonsbestijging van haar vader de, zoals het in de Nederlandse grondwet staat, "vermoedelijke erfgename van de troon".

Bekijk de beelden op YouTube:

Foto: Reuters