Man uit Heks koopt... kerk

Print

Man uit Heks koopt... kerk

Kristof Moenaert (37) uit Heks (Heers) mag zich de eigenaar noemen van een… kerk. Hij kocht de neogotische kerk van het West-Vlaamse Kaaskerke bij Diksmuide. “Om er te gaan wonen en een antieken tweedehandszaak in onder te brengen”, zegt hij. Kristof telde er 250.000 euro voor neer.

De Sint-Bartholomeuskerk van Kaaskerke stond al bijna vijf jaar leeg. “Ik heb vorig najaar het minimumbod van 250.000 euro uitgebracht. Bovendien was ik de enige met een geldig bod. Maandag is de akte verleden waardoor ik de nieuwe eigenaar ben”, zegt de uit Veurne afkomstige Kristof die al bijna zeven jaar in Heks woont.

Antiek- en tweedehandszaak

Waarom hij de kerk eigenlijk gekocht heeft? “Ze leent zich perfect om er een antiek- en tweedehandszaak in onder te brengen. Ik heb al een naam, ‘De Tien Geboden’. En de plek leent zich ook voor familiefeesten. Maar sowieso ga ik in de kerk wonen.”

Kristof beseft wel dat hij nog heel wat werk voor de boeg heeft. “De kerk van Kaaskerke dateert van 1928 en is beschermd als monument, waardoor ik me aan strikte richtlijnen moet houden. Ik besef ook dat de verwarmingskosten heel hoog zullen zijn", weet Moenaert. "En als het dak ooit vervangen moet worden, zal dat een flinke duit kosten. Over één tot twee jaar moet ze klaar zijn.”

RaEi
Foto's RaEi/Kerk in Vlaanderen