Gemeenten willen niet mee betalen aan nieuw asiel

Print
Gemeenten willen niet mee betalen aan nieuw asiel

Gemeenten willen niet mee betalen aan nieuw asiel

Het dierenasiel van Genk heeft vorig jaar bijna 900 zwerfhonden opgevangen. Dat zijn er bijna 60 (21 procent) meer dan het jaar voordien. De reden is de sluiting van het dierenasiel van Maasmechelen eind 2010.

De provincie is bereid om een groot deel van de infrastructuur voor een vierde Limburgse dierenasiel in het Maasland te betalen. Voorwaarde is wel dat alle Maaslandse gemeenten samen op de kar springen. En daar wringt het schoentje. “Enkel Maasmechelen en Lanaken willen meedoen”, zegt burgemeester Georges Lenssen.

Technische dienst

In Genk werden vorig jaar 886 zwerfhonden opgevangen. Het jaar voordien waren het er 730. “Een spectaculaire stijging”, zegt An Fransen (foto), coördinator van het asiel in Genk. Zwart op wit bewijzen dat het grootste aandeel van deze zwerfdieren uit het Maasland komt, kunnen ze niet.

“Maar het is toch opvallend dat net het jaar na de sluiting wij zoveel zwerfdieren binnenkrijgen. Het is trouwens meermaals gebeurd dat we een telefoontje vanuit Maasmechelen of Dilsen-Stokkem kregen dat er een zwerfhond of -kat was gevonden.

Omdat die gemeenten niet tot onze regio behoren, adviseren we de beller de technische dienst van de gemeente te contacteren. Zij zouden een oplossing moeten bieden. En een paar uur later staan mensen uit het Maasland dan hier met een hondje dat perfect voldoet aan de eerdere beschrijving. Het enige verschil: dit hondje is in Genk gevonden. Dan kunnen wij niet anders dan het diertje opvangen”, zegt Fransen.

Wachtlijst

Een belangrijke consequentie van deze grote instroom van zwerfdieren is dat er in Genk een wachtlijst bestaat voor mensen die hun dieren willen afstaan aan het asiel. Intussen staan er veertig honden op.

“Het is toch niet normaal dat we een wachtlijst hebben voor die zogenaamde afstandsdieren uit onze regio omdat we zwerfdieren uit een andere regio moeten opvangen”, zegt Fransen.

Iedereen of niks

Walter Cremers, gedeputeerde voor Dierenwelzijn: “We zijn ons bewust van dit probleem. De asielen van Sint-Truiden en Lommel hebben ook een beetje last van de sluiting van Maasmechelen. Maar Genk is door de centrale ligging het grootste slachtoffer.”

Concrete plannen voor een nieuw asiel in het Maasland zijn er niet. “Als provincie willen we 75 procent van de infrastructuur van zo’n nieuw asiel financieren. Maar dan moeten wel alle gemeenten uit de regio mee in het project stappen. Zolang dat niet gebeurt, betalen wij niet.”

Een van de gemeenten die niet meteen op een nieuw asiel zitten te wachten, is Dilsen-Stokkem. “Wij werken zeer goed samen met een hondenvanger uit Neeroeteren. En die man betalen wij ook. Wat wij zeker niet gaan doen, is twee keer betalen: én de hondenvanger én het asiel. Maar als een asiel dezelfde service biedt als de hondenvanger, sluit ik niets uit”, zegt burgemeester Lydia Peeters.

MM
Foto DD

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio