Scholen Noord-Limburg moeten meer poetsen

Print
Scholen Noord-Limburg moeten meer poetsen

Scholen Noord-Limburg moeten meer poetsen

De maatregelen die scholen nemen om kinderen te beschermen tegen historische vervuiling, zijn allang geen evangelie meer. Dat blijkt uit een bevraging bij onder meer scholen in de Noorderkempen en Genk-Zuid. Terwijl 60% van de scholen leerlingen aanmaant handen te wassen, laat 75 % van de scholen na de zandbak af te dekken. Ook worden veel klaslokalen niet dagelijks met water schoongemaakt.

In basisschool De Klimtoren van Lommel-Barrier kijken directrice Monique Meuris en preventieadviseur Erik Luykx niet echt op. “Dat stipte naleven is met de jaren verwaterd. Maar we zijn hier in deze streek met die industriële vervuiling in de grond opgegroeid. Extra hygiëne is voor velen dus sowieso vanzelfsprekend. Maar een klas van 30 kinderen telkens gedisciplineerd de handen laten wassen bij een speeltijd is niet evident”, geeft Luykx toe.

Poetsbeleid

Ook het poetsbeleid in de bevraagde scholen laat volgens de enquête nog wat te wensen over. De meerderheid van de basisscholen reinigt de klaslokalen wekelijks, terwijl het beter is om de klasvloeren en de gang dagelijks met water te poetsen.

Handen wassen is belangrijk en de meeste scholen beschikken over 1 wastafel per klaslokaal. In ruim 30% van de scholen bestaat een deel van de speelplaats echter nog uit zand wat gemakkelijk opwaait. 75% van de scholen reinigt de speelplaats zonder water waardoor metalen terug in de lucht kunnen komen. Meer dan drie kwart van de scholen geeft aan de zandbak buiten niet te kunnen afdekken en laat het zand niet tweejaarlijks vervangen.

Extra middelen

Directeur van de Overpeltse basisschool De Linde Dirk Vanseggelen heeft wat moeite met het vermanende vingertje van de enquête. “Scholen kiezen er niet voor om in historisch vervuilde gebieden te liggen. Voor extra inspanningen op vlak van bijvoorbeeld infrastructuur zouden er extra middelen moeten komen."

GVB
Foto GVB

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio