Beurs sluit topweek met winst af, verlies voor Dexia

Print
Beurs sluit topweek met winst af, verlies voor Dexia

Beurs sluit topweek met winst af, verlies voor Dexia

De Brusselse beurs is vrijdag opnieuw met winst gesloten. De Bel20 ging 1,20 procent hoger tot 2.077,15 punten. De afgelopen week was één van de beste in jaren voor Euronext Brussel.

De beleggers trekken zich al dagen op aan de verwachting dat er op de Europese top van 9 december eindelijk eens duidelijke taal zal gesproken worden. De schuldencrisis binnen de eurozone heeft nu wel lang genoeg geduurd, en gehoopt wordt dat de beleidsmakers eindelijk concrete maatregelen gaan aankondigen om de crisis te bezweren.

Vrijdag kwam daar nog eens bij dat de Amerikaanse werkloosheidsgraad in november tegen de verwachtingen in is gedaald van 9 naar 8,6 procent. Het cijfer is het laagste sinds maart 2009. Zou het kunnen dat er dan toch geen recessie komt in de VS?

Redenen genoeg voor de beleggers om vrijdag opnieuw aandelen te kopen. Vooral KBC kon daarvan profiteren. Het bankaandeel steeg met 15,40 procent tot 10,01 euro. Ook Dexia zocht het aanvankelijk hogerop maar noteerde bij de slotbel 5,87 procent lager op 0,35 euro. Het aandeel blijft een speelbal van emoties die dagelijks wordt gevoed door tegenstrijdige berichten.

Grote bewegingen vielen er verder niet te bespeuren binnen de Bel20. Op de brede markt stoomde RealDolmen evenwel 4,67 procent hoger tot 17,48 euro. De ICT-groep lijkt met enige vertraging te reageren op de puike halfjaarresultaten.