Parlementaire commissie Dexia wil ook Di Rupo horen

Print
Parlementaire commissie Dexia wil ook Di Rupo horen

Parlementaire commissie Dexia wil ook Di Rupo horen

Marie-Christine Marghem (MR) (foto), de voorzitster van de parlementaire commissie die de ontmanteling van Dexia onder de loep zal nemen, wil ook formateur Elio Di Rupo horen. Volgens Marghem was Di Rupo betrokken bij alle grote momenten in de geschiedenis van de bank: als minister bij de oprichting in 1996, als lid van de raad van bestuur en onlangs als formateur bij de nationalisering van Dexia Bank België. Of Di Rupo opgeroepen wordt, kan ze evenwel niet alleen beslissen.

Maandag trapt de bijzondere Kamercommissie Dexia de hoorzittingen af. CEO Pierre Mariani en voorzitter Jean-Luc Dehaene worden als eersten gehoord. Marghem wijst erop dat Dehaene ook als voormalig premier gehoord wordt. Hij was premier toen het Gemeentekrediet en Crédit Locale de France in 1996 fuseerden tot Dexia. "Maar Dehaene is niet de enige interessante getuige uit die periode. Elio Di Rupo (PS) maakte deel uit van dezelfde regering."

De voorzitster verdedigt ook de keuze voor een bijzondere commissie. Ze verwacht antwoorden en wil niet dat iedereen die komt getuigen zich achter het beroepsgeheim verschuilt. "Beroepsgeheim? Dat geldt voor een dokter of een advocaat, niet voor bestuurders van commerciële ondernemingen." Indien nodig zullen daarom zittingen achter gesloten deuren gehouden worden, klinkt het.

Woensdag legt de commissie de agenda met hoorzittingen vast.

Foto Photo News